Zupa ogórkowa na żeberkach i powrót do przeszłości
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Na wywar:
  • 3 litry wody
  • 500 g żeberek
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • Na zupę
  • 250 g kiszonych ogórków (jeśli mamy wodę z ogórków, również dolewamy stopniowo do zupy
  • 4 małe ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 3 małe marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie
  1. Żeberka i udko z kurczaka zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy.
  2. Ponownie zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy przez minimum godzinę. W razie konieczności odszumiamy. Dodajemy marchewkę, pietruszką i seler i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
  3. Wywar odcedzamy. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
  4. Gdy składniki zupy będą miękkie. dodajemy starte na tarce na dużych oczkach ogórki. Dolewamy też stopniowo wodę z ogórków, próbując czy zupa nie wychodzi zbyt kwaśna.
  5. Zupę zabielamy. 2 łyżki śmietany mieszamy w kubeczku z odrobiną zupy i wlewamy razem. Posypujemy koperkiem.
  6. Podajemy z mięsem z wywaru.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-ogorkowa-na-zeberkach/