Korpus kurczaka zalewamy wodą, gotujemy mniej więcej przez 15 minut.
W międzyczasie obieramy por z zewnętrznej warstwy, kroimy wzdłuż a następnie w półksiężyce. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem od moździerza (jeśli go nie mamy, to możemy wesprzeć się tłuczkiem, młotkiem, czymkolwiek co rozbije kłącze trawy). W efekcie ma być ona lekko rozbita - dzięki temu jej aromat będzie bardziej intensywny. Imbir i czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Kurczak odcedzamy i ponownie zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przyprawy: 5 liści kaffiru, 2 łodygi trawy cytrynowej, imbir, czosnek, por, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu, łodygi kolendry.
Rosół doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Zupa się gotuje a my przygotowujemy grzyby moon (jeśli też chcemy je dodać). Moczymy je przez 30 minut, odcedzamy, po czym gotujemy przez 15 minut w małym rondelku. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli kapelusze są duże, to kroimy je na mniejsze kawałki.
Pod koniec gotowania rosołu, doprawiamy go sosem rybnym, sosem sojowym i opcjonalnie solą. Doprawiajmy stopniowo, według własnych preferencji. Rosół odcedzamy.
Przygotowany makaron ryżowy dajemy do miseczek. Kurczaka obieramy i układamy na makaronie. Potem dajemy por, paprykę, grzyby moon, kiełki i chili. Zalewamy bulionem. Posypujemy kolendrą. Możemy doprawić limonką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tajski-rosol-z-trawa-cytrynowa/