6 różnych papryczek chili (preferowana odmiana anchos, pasilla)
100 g rodzynek
3 łyżki uprażonego białego sezamu
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki masła
1 kora cynamonowa
3 goździki
3 gwiazdki anyżu
½ litra bulionu
100 g czekolady 70 %
1 łyżeczka wędzonej papryki
Dodatki: ryż lub tacos, świeża kolendra, guacamole (przepis na guacamole znajdziecie na blogu)
Przygotowanie
Dzielimy kurczaka na części i przekładamy do głębokiego garnka. Dorzucamy obraną marchewkę, seler, jedną cebulę,liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy przez 20-30 minut na wolnym ogniu.
Przygotowujemy mole. W dużym naczyniu miksujemy migdały, ząbki czosnku i papryczki. Dodajemy posiekaną drugą cebulę, 3 pomidory, rodzynki, uprażone ziarna sezamu, łyżeczkę kolendry, biały pieprz i ponownie miksujemy.
Na rozgrzaną na patelni łyżkę masła przekładamy uzyskaną pastę. Dodajemy korę cynamonową, goździki i gwiazdki anyżu. Delikatnie podsmażamy przez kilka minut, stale mieszając, dolewamy bulion. Mieszamy, aż powstanie gęsty sos, redukujemy i przykrywamy, zostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Dodajemy do sosu czekoladę i wędzoną paprykę. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i rumienimy osuszonego kurczaka. Przekładamy go do sosu i razem dusimy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z ryżem, tacos, guacamole i świeżą kolendrą. Nadmiar sosu można zamrozić i podać z innym daniem, z wieprzowiną, wołowiną lub w wersji wege.
Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-w-sosie-mole/