Kurczak w sosie mole
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Składniki:
  • 1 mały kurczak (zagrodowy)
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 250 g migdałów
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 różnych papryczek chili (preferowana odmiana anchos, pasilla)
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki uprażonego białego sezamu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki masła
  • 1 kora cynamonowa
  • 3 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • ½ litra bulionu
  • 100 g czekolady 70 %
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Dodatki: ryż lub tacos, świeża kolendra, guacamole (przepis na guacamole znajdziecie na blogu)
Przygotowanie
  1. Dzielimy kurczaka na części i przekładamy do głębokiego garnka. Dorzucamy obraną marchewkę, seler, jedną cebulę,liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy przez 20-30 minut na wolnym ogniu.
  2. Przygotowujemy mole. W dużym naczyniu miksujemy migdały, ząbki czosnku i papryczki. Dodajemy posiekaną drugą cebulę, 3 pomidory, rodzynki, uprażone ziarna sezamu, łyżeczkę kolendry, biały pieprz i ponownie miksujemy.
  3. Na rozgrzaną na patelni łyżkę masła przekładamy uzyskaną pastę. Dodajemy korę cynamonową, goździki i gwiazdki anyżu. Delikatnie podsmażamy przez kilka minut, stale mieszając, dolewamy bulion. Mieszamy, aż powstanie gęsty sos, redukujemy i przykrywamy, zostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Dodajemy do sosu czekoladę i wędzoną paprykę. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i rumienimy osuszonego kurczaka. Przekładamy go do sosu i razem dusimy jeszcze przez 10 minut.
  4. Podajemy z ryżem, tacos, guacamole i świeżą kolendrą. Nadmiar sosu można zamrozić i podać z innym daniem, z wieprzowiną, wołowiną lub w wersji wege.
  5. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-w-sosie-mole/