Umyte udka suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Tak przygotowane pozostawiamy na minimum noc owinięte folią ew lodówce.
W brytfance rozkładamy udka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Posypujemy posiekaną cebulą. Dodajemy tłuszcz kaczy, cydr i nalewkę, na to dajemy świeży rozmaryn a a na wierzch jabłka. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do ok 150 st. piekarnika na 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Udka obieramy ze skóry, której nie musimy wykorzystywać. Mięso z udek obieramy ręcznie lub przy użyciu dwóch widelców. Mięso rozdrabniamy i mieszamy wszystko (mięso, jabłka, czosnek, cebula) w misce, dodajemy płynny tłuszcz. Przekładamy do mniejszych miseczek lub słoików i wstawiamy do lodówki.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/3681-2/