Rillettes z kaczki
 
 
Autor:
Składniki
  • 4 udka kaczye
  • 200 ml kaczego tłuszczu
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok 75 ml nalewka z pigwy (zamiennie brandy)
  • 2 obrane i pokrojone w łódeczki jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • świeży rozmaryn (3 gałązki)
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Umyte udka suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Tak przygotowane pozostawiamy na minimum noc owinięte folią ew lodówce.
  2. W brytfance rozkładamy udka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Posypujemy posiekaną cebulą. Dodajemy tłuszcz kaczy, cydr i nalewkę, na to dajemy świeży rozmaryn a a na wierzch jabłka. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do ok 150 st. piekarnika na 4-5 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Udka obieramy ze skóry, której nie musimy wykorzystywać. Mięso z udek obieramy ręcznie lub przy użyciu dwóch widelców. Mięso rozdrabniamy i mieszamy wszystko (mięso, jabłka, czosnek, cebula) w misce, dodajemy płynny tłuszcz. Przekładamy do mniejszych miseczek lub słoików i wstawiamy do lodówki.
Recipe by Trawka Cytrynowa at http://trawkacytrynowa.pl/3681-2/