400 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczk1 łyżeczka ziaren kolendry
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Hummus z miso
250 ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
4-5 łyżek tahini
1 ząbek czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
1 łyżeczka miso
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
Ziarna kuminu i kolendry ucieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy (nie musi być drobno, bo i tak będziemy miksować), czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wraz z odcedzoną, przepłukaną ciecierzycę i mielimy w maszynce do mielenia.
Do zmielonej masy dodajemy pietruszkę, sodę (ta spowoduje, że kotleciki będą przyjemnie chrupiące), sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody, żeby masa dała się łatwo formować. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy 3 centymetrowe kotleciki-kulki, które następnie spłaszczamy, żeby się ładnie i równomiernie smażyły.
Na dużą patelnię nalewamy około 1-2 cm oleju. Uformowane falafle wrzucamy na gorący olej i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i podajemy z hummusem.
Hummus z miso Wszystkie składniki miksujemy. Długość miksowania ma wpływ na jego konsystencję - jeśli chcemy żeby był bardziej gładki, miksujmy dłużej. Wodę dolewamy stopniowo, żeby uzyskać właśnie gładką konsystencję. Posypujemy pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/falafel/