Falafel
 
 
Autor:
Składniki
  • 400 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczk1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Hummus z miso
  • 250 ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 4-5 łyżek tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka miso
  • 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
  1. Ziarna kuminu i kolendry ucieramy w moździerzu.
  2. Cebulę kroimy (nie musi być drobno, bo i tak będziemy miksować), czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wraz z odcedzoną, przepłukaną ciecierzycę i mielimy w maszynce do mielenia.
  3. Do zmie­lo­nej masy dodajemy pietruszkę, sodę (ta spowoduje, że kotleciki będą przyjemnie chrupiące), sól i resz­tę przy­praw. Wszyst­ko do­kład­nie mie­szamy i dodajemy 2 łyżki wody, żeby masa dała się łatwo formować. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy 3 centymetrowe kotleciki-kulki, które następnie spłaszczamy, żeby się ładnie i równomiernie smażyły.
  4. Na dużą patelnię nalewamy około 1-2 cm oleju. Ufor­mo­wa­ne fa­la­fle wrzucamy na go­rą­cy olej i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na ta­lerz wy­ło­żo­ny pa­pie­ro­wym ręcz­ni­kiem i podajemy z hummusem.
  5. Hummus z miso Wszystkie składniki miksujemy. Długość miksowania ma wpływ na jego konsystencję - jeśli chcemy żeby był bardziej gładki, miksujmy dłużej. Wodę dolewamy stopniowo, żeby uzyskać właśnie gładką konsystencję. Posypujemy pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/falafel/