Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy przez 15 minut. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, żeby wchłonęła wodę. Odcedzamy, przesypujemy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę masła i przykrywamy.
Sznycle delikatnie rozbijamy i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, łyżeczce tymianku i soku z cytryny (trafiłam na cytrynową odmianę tymianku, dzięki czemu nie musiałam dodawać cytryny - bardzo polecam).
Boczniaki i obraną cebulę kroimy w kostkę a szparagom usuwamy końcówki i kroimy na 3 cm kawałki (najładniej będę wyglądały krojone pod kątem). Jeśli są grube, kroimy jeszcze wzdłuż.
Na dużą patelnią dajemy 1 łyżkę masła , 1 łyżkę oleju i łyżeczkę świeżego tymianku Po rozgrzaniu dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy boczniaki, solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową a po kolejnych 3 minutach wrzucamy szparagi. Jeśli patelnia będzie sucha, dodajemy masło. Smażymy, wciąż od czasu do czasu mieszając, aż szparagi będą miękkie.
Mieszankę warzywną wysypujemy do miseczki i na tą samą patelnię dajemy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje sznycle. Smażymy po 2-3 minuty, aż będą delikatnie złociste.
Na talerze wykładamy kaszę, na nią duszone warzywa i sznycle. Posypujemy parmezanem i dekorujemy tymiankiem. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sznycle-z-indyka-ze-szparagami-i-boczniakami/