30 g parmezanu lub grana padano (starty ma mieć taką objętość jak żółtka)
Przygotowanie
Szparagi kroimy na 2 cm kawałki, ładnie będę wyglądały krojone pod kątem. Jeśli są grube kroimy je również wzdłuż.
Boczek kroimy w kostkę.
Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na tłuszczu, który się wytopi, lub jeśli trafi nam się dość chudy kawałek, to dolewamy oleju. Gdy będzie już lekko rumiany, dorzucamy szparagi. Smażymy około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente.
Żółtko mieszamy widelczykiem z ⅔ parmezanu lub grana padano i oliwą w miseczce. Opcjonalnie dolewamy mleka.
Makaron odcedzamy i gorący dorzucamy na patelnię. Tą ściągamy z ognia, dodajemy jajka z parmezanem, mieszamy i podajemy posypany pozostałym parmezanem i opcjonalnie pietruszką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/carbonara-ze-szparagami/