Krem ze szparagów
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 1pęczek szparagów
  • 1 mały ziemniak
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 - 0.7 litra wody
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • 50 ml kremówki
  • Do podania:
  • tarty ser np. parmezan, zrumienione pestki migdałów, świeża zioła np. bazylia (u mnie ze względu na jej brak, dodałam koperku)
  • Alternatywy: pieczywo i jajko w koszulce
Przygotowanie
  1. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 2-3 cm kawałki (główki możemy trzymać oddzielnie i dodać na koniec do zupy, żeby później były bardziej twarde i nadawały się do dekoracji.
  2. W garnku na 2 łyżkach masła dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy będą szkliste, dorzucamy szparagi, smażymy 2 minuty i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Gotujemy 15 minut, aż warzywa będą miękkie i pod koniec doprawiamy i opcjonalnie dodajemy główki szparagów.
  3. Miksujemy na gładki krem. Przed podaniem mieszamy z kremówką.
  4. Podajemy z odłożonymi główkami szparagów, tartym parmezanem czy płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni oraz udekorowane bazylią.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-zielonych-szparagow/