tarty ser np. parmezan, zrumienione pestki migdałów, świeża zioła np. bazylia (u mnie ze względu na jej brak, dodałam koperku)
Alternatywy: pieczywo i jajko w koszulce
Przygotowanie
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 2-3 cm kawałki (główki możemy trzymać oddzielnie i dodać na koniec do zupy, żeby później były bardziej twarde i nadawały się do dekoracji.
W garnku na 2 łyżkach masła dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy będą szkliste, dorzucamy szparagi, smażymy 2 minuty i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Gotujemy 15 minut, aż warzywa będą miękkie i pod koniec doprawiamy i opcjonalnie dodajemy główki szparagów.
Miksujemy na gładki krem. Przed podaniem mieszamy z kremówką.
Podajemy z odłożonymi główkami szparagów, tartym parmezanem czy płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni oraz udekorowane bazylią.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-zielonych-szparagow/