Kotlety z bobu
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Przepis i zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka
  • Nazwa dania: Kotlety z bobu
  • Rodzaj potrawy: wegetariańska
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Składniki:
  • 500 g bobu
  • 300 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • Do podania: jogurt z ulubionymi ziołami, cytryna
Przygotowanie
  1. Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku przez 15 minut. Odcedzamy i studzimy. Warzywa przekładamy razem do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok wyciśnięty z cytryny i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dolewamy oliwę, dosypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy. Formujemy kotlety o średnicy 4 centymetry i grubości 2 centymetry. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy na złoty kolor przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem i cytryną.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kotlety-z-bobu/