Krem ziemniaczany z fasolką szparagową i szpinakiem
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
1 kg ziemniaków
2 pory (białe części)
garść fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła (polecam klarowane)
0,7 -1 litr wody
garść szpinaku
Sól, pieprz
Do podania: grzanki, szczypiorek, jogurt lub śmietana
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Por obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy na plastry. Odkrawamy końcówki fasolki. Czosnek obieramy i siekamy drobno w plasterki.
Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści wrzucamy czosnek. Gdy będzie szklisty, dorzucamy por. Stale mieszamy i po 2 minutach dodajemy ziemniaki. Smażymy od czasu do czasu a po 5 minutach dolewamy wodę, około litra, tak, żeby przykrywała warzywa. Dosypujemy fasolkę szparagową. Gotujemy 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie 5 minut wrzucamy szpinak. Doprawiamy do smaku i miksujemy.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Warto posypać szczypiorkiem i podać z grzankami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-porowo-ziemniaczana-2/