Krem ziemniaczany z fasolką szparagową i szpinakiem
 
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory (białe części)
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (polecam klarowane)
  • 0,7 -1 litr wody
  • garść szpinaku
  • Sól, pieprz
  • Do podania: grzanki, szczypiorek, jogurt lub śmietana
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Por obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy na plastry. Odkrawamy końcówki fasolki. Czosnek obieramy i siekamy drobno w plasterki.
  2. Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści wrzucamy czosnek. Gdy będzie szklisty, dorzucamy por. Stale mieszamy i po 2 minutach dodajemy ziemniaki. Smażymy od czasu do czasu a po 5 minutach dolewamy wodę, około litra, tak, żeby przykrywała warzywa. Dosypujemy fasolkę szparagową. Gotujemy 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie 5 minut wrzucamy szpinak. Doprawiamy do smaku i miksujemy.
  3. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Warto posypać szczypiorkiem i podać z grzankami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-porowo-ziemniaczana-2/