Carbonara z kurkami i szpinakiem. Taka profanacja!
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Gosia
Ilość porcji: 2
Składniki
100 g kurek
100 g surowego boczku wędzonego lub pancetty
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 duże żółtka (po jednym na osobę)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki śmietanki 30 % (jeśli bardzo liczymy kalorie, można pominąć)
Sól, pieprz
200 g makaronu spaghetti
30 g parmezanu lub grana padano (starty ma mieć taką objętość jak żółtka)
Przygotowanie
Kurki płuczemy, większe kroimy. Boczek kub panncettę oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki.
Na patelni z jedną łyżeczką oliwy szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy boczek. Gdy będzie już lekko rumiany, dorzucamy kurki. Smażymy około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente.
Żółtko mieszamy widelczykiem z ⅔ parmezanu lub grana padano i oliwą w miseczce.Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i gorący dorzucamy na patelnię. Tą ściągamy z ognia, dodajemy jajka z parmezanem, mieszamy. Dolewamy 2 łyżki kremówki do zagęszczenia.
Podajemy posypany pozostałym parmezanem i szpinakiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/carbonara-z-kurkami-i-szpinakiem/