Carbonara z kurkami i szpinakiem. Taka profanacja!
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 100 g kurek
  • 100 g surowego boczku wędzonego lub pancetty
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże żółtka (po jednym na osobę)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki śmietanki 30 % (jeśli bardzo liczymy kalorie, można pominąć)
  • Sól, pieprz
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 30 g parmezanu lub grana padano (starty ma mieć taką objętość jak żółtka)
Przygotowanie
  1. Kurki płuczemy, większe kroimy. Boczek kub panncettę oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki.
  2. Na patelni z jedną łyżeczką oliwy szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy boczek. Gdy będzie już lekko rumiany, dorzucamy kurki. Smażymy około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W tym czasie makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente.
  4. Żółtko mieszamy widelczykiem z ⅔ parmezanu lub grana padano i oliwą w miseczce.Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Makaron odcedzamy i gorący dorzucamy na patelnię. Tą ściągamy z ognia, dodajemy jajka z parmezanem, mieszamy. Dolewamy 2 łyżki kremówki do zagęszczenia.
  6. Podajemy posypany pozostałym parmezanem i szpinakiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/carbonara-z-kurkami-i-szpinakiem/