Formę smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia.
Posiekane zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem (ja z reguły wykonuję to w misce). Wylepiamy formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Miksujemy jagody. Ucieramy mikserem twaróg, jajka i żółtka. Stopniowo dodajemy cukier i kremówki, wciąż ucierając. Na sam koniec dodajemy jagody i jeszcze chwilę ucieramy.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temparuturzez 180 stopni przez 15 minut a później zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez 1 h 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Ostudzony dajemy do lodówki, najlepiej na noc. Podajemy udekorowany jagodami i płatkami owsianymi.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-jagodowy/