Sernik jagodowy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • ciasto
  • 40 g zimnego masła + do posmarowania formy
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • masa serowa
  • 200 g jagód + do dekoracji
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka jajek
  • 180 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 %)
Przygotowanie
  1. Formę smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Posiekane zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem (ja z reguły wykonuję to w misce). Wylepiamy formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Miksujemy jagody. Ucieramy mikserem twaróg, jajka i żółtka. Stopniowo dodajemy cukier i kremówki, wciąż ucierając. Na sam koniec dodajemy jagody i jeszcze chwilę ucieramy.
  4. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temparuturzez 180 stopni przez 15 minut a później zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez 1 h 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Ostudzony dajemy do lodówki, najlepiej na noc. Podajemy udekorowany jagodami i płatkami owsianymi.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-jagodowy/