Huevos rancheros
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 duży, obrany pomidor malinowy lub pomidory z puszki (400 ml)
  • 1 fasolka drobna w puszce
  • 5-6 jajek
  • Opcjonalnie: ½ chili
  • Do posypania: świeża pietruszka lub kolendra
  • Do podania: guacamole (link powyżej), pieczywo, tortille
Przygotowanie
  1. Cebulę, czosnek drobno siekamy, a paprykę i pomidor kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek ( a także chili jeśli używamy) podsmażamy na dużej patelni na oleju rzepakowym (ok. 3 minut). Dodajemy czerwona paprykę. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojonego w kostkę dużego pomidora malinowego lub puszkę krojonych pomidorów. Dusimy przez 5-8 min, dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 5 min. Gdy zgęstnieje, robimy zagłębienia łyżką ( w kilkucentrymentrowych odstępach), w które wbijamy jajka.
  3. Dusimy pod przykryciem, około 10 minut, w zależności jak bardzo lubimy mieć ścięte jajko. Jeżeli mamy odpowiednią patelnię, możemy ją wstawić to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  4. Całość można posypać posiekaną kolendra lub pietruszką.
  5. Podajemy na ciepło, z pieczywem lub tortillą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/huevos-rancheros/