Chili con carne
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce kminu rzymskiego i kolendry
  • 1½ puszki pomidorów
  • posiekana papryczka chili
  • łyżka kakao
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 400 g czerwonej fasoli
  • 100 g kukurydzy
  • Do podania dodatki:
  • jogurt lub śmietana
  • gaucamole
  • tortille pszenne lub kukurydziane
  • ryż
  • świeża kolendra lub pietruszka
Przygotowanie
  1. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy a chili drobno siekamy.
  2. Ziarna kolendry i kuminu podprażamy na suchej patelni - intensywniejsze będą ich aromaty. Ścieramy w moździerzu.
  3. Na patelni na łyżce oleju lub masła szlimjemy posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i starty (wcześniej uprażony) kumin, kolendrę i posiekane chilli. Mieloną a najlepiej drobno posiekaną wołowinę dodajemy partiami ciągle mieszając. Po obsmażeniu wołowiny dorzucamy pomidory i pokrojoną czerwoną paprykę. Posypujemy oregano, po dokładnym wymieszaniu dodajemy brązowy cukier, pieprz sól i kakao. Całość dusimy ok 25 min, dodajemy kukurydzę i fasolę i dusimy kolejne 5 min.
  4. Podajemy z ryżem i podpieczonymi tortillami. Na boku z gaucamole i kleksem śmietany. Tak smakuje najlepiej.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chili-con-carne/