Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy a chili drobno siekamy.
Ziarna kolendry i kuminu podprażamy na suchej patelni - intensywniejsze będą ich aromaty. Ścieramy w moździerzu.
Na patelni na łyżce oleju lub masła szlimjemy posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i starty (wcześniej uprażony) kumin, kolendrę i posiekane chilli. Mieloną a najlepiej drobno posiekaną wołowinę dodajemy partiami ciągle mieszając. Po obsmażeniu wołowiny dorzucamy pomidory i pokrojoną czerwoną paprykę. Posypujemy oregano, po dokładnym wymieszaniu dodajemy brązowy cukier, pieprz sól i kakao. Całość dusimy ok 25 min, dodajemy kukurydzę i fasolę i dusimy kolejne 5 min.
Podajemy z ryżem i podpieczonymi tortillami. Na boku z gaucamole i kleksem śmietany. Tak smakuje najlepiej.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chili-con-carne/