Ciasto czekoladowe z gruszkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Składniki:
  • 4 gruszki lub jabłka (około 700 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:
  • 30 g czekolady 70 %
  • 30 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiewamy razem do miski.
  3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytryny, pomarańczy, rodzynkami i odkładamy.
  4. Miksujemy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki i zmielone migdały i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej!)
  5. Dodajemy gruszki z rodzynkami (bez soku) i ponownie delikatnie mieszamy.
  6. Do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem przelewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy w temperaturze 170º przez około 50 minut z temoobiegiem, do suchego patyczka. Bez termoobiegu piekłam ponad godzinę.
  7. W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę, chwilę razem mieszamy i odkładamy z palnika.
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Polewamy gęstniejącą polewą czekoladową.
  9. Smacznego łasuchy :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ciasto-czekoladowe-z-gruszkami/