Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiewamy razem do miski.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytryny, pomarańczy, rodzynkami i odkładamy.
Miksujemy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki i zmielone migdały i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej!)
Dodajemy gruszki z rodzynkami (bez soku) i ponownie delikatnie mieszamy.
Do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem przelewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy w temperaturze 170º przez około 50 minut z temoobiegiem, do suchego patyczka. Bez termoobiegu piekłam ponad godzinę.
W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę, chwilę razem mieszamy i odkładamy z palnika.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Polewamy gęstniejącą polewą czekoladową.
Smacznego łasuchy :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ciasto-czekoladowe-z-gruszkami/