6-10 plasterków szynki parmeńskiej (w zależności od grubości i długości użyjemy więcej albo mniej)
1 ząbek czosnku
½ cebuli
garść szpinaku
5 pomidorków koktajlowych
4 pieczarki
2 łyżki tartego parmezanu
masło do smażenia posmarowania kokilek
Sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ubijemy w misce.
Czosnek i pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Umyty szpinak siekamy i osuszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Na patelni na maśle szklimy czosnek z cebulką. Dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zmiękną.
Natłuszczone kokilki wykładamy szynką parmeńską. Do jajek dodajemy składniki z patelni, szpinak i parmezan, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nie przesadzajmy z solą- szynka parmeńską i parmezan też są słone.
Wylewamy masę do kokilek, na koniec wtykamy pomidorki. Pieczemy przez 20 minut, aź masa będzie ścięta.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jajeczne-muffiny-z-szynka-parmenska/