Jajeczne muffinki z szynką parmeńską
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Składniki na 10 muffinek
Autor:
Składniki
  • 6 jajek
  • 6-10 plasterków szynki parmeńskiej (w zależności od grubości i długości użyjemy więcej albo mniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • garść szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • masło do smażenia posmarowania kokilek
  • Sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Jajka ubijemy w misce.
  2. Czosnek i pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Umyty szpinak siekamy i osuszamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  4. Na patelni na maśle szklimy czosnek z cebulką. Dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zmiękną.
  5. Natłuszczone kokilki wykładamy szynką parmeńską. Do jajek dodajemy składniki z patelni, szpinak i parmezan, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nie przesadzajmy z solą- szynka parmeńską i parmezan też są słone.
  6. Wylewamy masę do kokilek, na koniec wtykamy pomidorki. Pieczemy przez 20 minut, aź masa będzie ścięta.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jajeczne-muffiny-z-szynka-parmenska/