Obieramy cebulę, marchewkę, pieczarki, buraki, czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, buraki w słupki a pieczarki na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wołowinę. Podsmażamy
z każdej strony i dolewamy wino i połowę bulionu. Gdy się zredukuje, dodajemy pozostałe masło, czosnek, a po chwili cebulkę. Po 10 minutach dodajemy buraki i marchew. Podlewamy resztą bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dusimy pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 20 minut dorzucamy pieczarki.
Danie smakuje najlepiej na następny dzień. Bardzo smaczne ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem, posypane pietruszką lub tymiankiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wolowina-po-burgundzku/