Wariacja na temat beef bourgignon
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 90
Składniki
  • 600 g wołowiny (łopatka lub rozbratel)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 4 średnie buraki
  • 5 ząbków czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 iście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Świeży tymianek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Do podania: pieczywo
Przygotowanie
  1. Wołowinę kroimy w dość dużą kostkę (3-4 cm).
  2. Obieramy cebulę, marchewkę, pieczarki, buraki, czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w plasterki, buraki w słupki a pieczarki na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy wołowinę. Podsmażamy
  4. z każdej strony i dolewamy wino i połowę bulionu. Gdy się zredukuje, dodajemy pozostałe masło, czosnek, a po chwili cebulkę. Po 10 minutach dodajemy buraki i marchew. Podlewamy resztą bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Dusimy pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 20 minut dorzucamy pieczarki.
  6. Danie smakuje najlepiej na następny dzień. Bardzo smaczne ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem, posypane pietruszką lub tymiankiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wolowina-po-burgundzku/