Kimchi
 
 
Autor:
Składniki
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 biała rzodkiew
  • 30 g soli
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ dużej cebuli
  • kostka imbiru 3 cm x 3 cm
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka płatków chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z papryczek gochujang (występuje w oryginalnych przepisach, choć można ten składnik pominąć)
Przygotowanie
  1. Kapustę kroimy wzdłuż, następnie każdą z części jeszcze raz wzdłuż a potem w kostkę ok. 4 centymetrową. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Marchewkę i białą rzodkiew kroimy w drobne słupki. Gotujemy wodę, dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej, łyżeczkę cukru trzcinowego. Studzimy. Miksujemy cebulę, czosnek oraz imbir. Dodajemy łyżkę chili, sos rybny i pastę z papryczek. Sos łączymy z marchewką i rzodkwią. Kapustę płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie, łączymy z resztą składników i mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i pozostawiamy na 1 dzień w temperaturze pokojowej. Masa się powiększy, więc pojemnik musi być odpowiednio większy. Odkładamy do lodówki na 2-3 dni.
  2. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kimchi/