Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • Składniki:
  • 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • 50 g koziego sera
Przygotowanie
  1. Usuwamy z kapusty głąb, szatkujemy drobno. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni topimy masło, dodajemy kapustę i cebulę. Po minutach dodajemy ocet, 3 łyżki cukru trzcinowego, dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron. Posiekane orzechy włoskie prażymy na patelni i ściągamy. Na patelnię wrzucamy cukier brązowy, gdy się rozpuści dodajemy orzechy. Makaron podajemy z karmelizowaną kapustą, orzechami, tymiankiem i kozim serem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-karmelizowana-czerwona-kapusta/