Curry warzywne z batatem, bakłażanem i marchewką
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 400 g zielonej soczewicy (może być z puszki, jeśli używamy suchej, to należy ją wcześniej ugotować)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • imbir wielkości kciuka
  • 3 marchewki (albo więcej batatów)
  • 1 batat
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonego curry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oleju (kokosowy lub rzepakowy)
  • 3 liście kaffiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka rybnego (opcjonalnie)
  • Do podania: ryż
Przygotowanie
  1. Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  2. Marchewkę kroimy w plastry, bakłażan, paprykę, bataty kroimy w kostkę (2 cm x 2 cm)
  3. Na rozgrzaną suchą patelnię dajemy łyżkę curry i kumin. Razem podprażamy (wydziela się wówczas dość intensywny aromat- prawidłowo). Dodajemy olej, mieszamy i dodajemy imbir i czosnek. Szklimy 2-3 minuty na dużym ogniu, dodajemy marchewkę smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy bataty i bakłażana, chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami i dosypujemy liśćmi kaffiru. Zmniejszamy ogień, po 10 minutach dodajemy mleczko kokosowe, odcedzoną soczewicę, sos rybny i sos sojowy i kontynuujemy duszenie na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  4. Smakuje wyśmienicie z ryżem i zieloną kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/curry-warzywne-z-batatem-baklazanem-i-marchewka/