Spaghetti bolognese.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 5
Składniki
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 500 g dobrej wołowiny (przyznam, że czasem sięgamy też po mięso drobiowe z indyka, ale wtedy to chyba już nie do końca bolognese ;)
  • 1 puszka pomidorów krojonych albo w sezonie 400 g obranych, posiekanych pomidorów malinowych
  • 400 ml passaty
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki pesto rosso (to taki magiczny dodatek, który raczej w true-bolognese nie powinien się pojawić, ale dajcie mu szansę)
  • ⅓ lampki czerwonego wina (przy dzieciach ten składnik często omijamy, ale warto)
  • 300-400 g makaronu
  • Do podania: parmezan, świeża bazylia
Przygotowanie
  1. Obieramy i siekamy drobno czosnek i cebulę a marchewkę (jeśli używamy) trzemy na tarce.
  2. Na wysokiej patelni, n oliwie lub oleju szklimy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę, smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mięso mielone ( i podlewamy winem, jeśli używamy), gdy będzie ścięte dodajemy pomidory i pesto. Dusimy przez 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy makaron.
  4. Potrawę doprawiamy oregano. Na talerze wykładamy makaron a na nie sos. Podajemy z parmezanem i bazylią.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/spaghetti-bolognese/