1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sosu sojowego)
3 łyżki oleju (np. kokosowego, ale może też być nasz zwykły rzepakowy)
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki uprażonego sezamu
Sól, pieprz
Przygotowanie
Imbir ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Szparagi kroimy pod kątem, na 3 cm kawałki. Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki.
Kurczaka kroimy kostkę (1,5 cm) , doprawiamy sosem sojowym, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- odcedzamy i przykrywamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wraz czosnkiem i imbirem. Po minucie dodajemy kurczaka, a po dwóch pak choy. Smażymy całość jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy olejem sezamowym, sosem ostrygowym, solą i pieprzem.
Na drugiej patelni podsmażamy na oleju szparagi. Smażymy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do pozostałych, usmażonych już składników.
Podajemy z makaronem, posypane uprażonym szczypiorkiem i sezamem
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-soba-z-pak-choi-szparagami-i-kurczakiem/