Mojito arbuzowe w wersji vergin
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Składniki na 1,5 litrowy dzban
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • ⅓ mniejszego, wypestkowanego arbuza zblendowanego z odrobiną wody mineralnej (konsystencja puree)
  • 3 limonki pokrojone w łódeczki
  • ok. 120ml syropu cukrowego domowej roboty (aby go uzyskać: mieszamy ¼ szklanki zagotowanej wody + ¼ szklanki cukru i odstawiamy do ostudzenia)
  • 2 duże garście mięty (najlepsza odmiana pieprzowa)
  • kruszony lód (tu najlepiej sprawdza się opcja dużo i na oko)
  • 1 litr wody gazowanej (dolewamy ją na oko, w zależności od ilości lodu)
  • dekoracje (mięta, trójkąciki arbuza)
  • W wersji klasycznej dodajemy 0,3 l rumu (wtedy dajemy mniej wody)
Przygotowanie
  1. Wrzucamy do dzbanka limonki i zalewamy syropem cukrowym. Ugniatamy za pomocą muddlera barmańskiego a w warunkach domowych np. za pomocą tłuczka:), tak żeby limonki dobrze puściły cały sok.*
  2. Dodajemy pureee z arbuza oraz miętę (można ją przetrzeć wcześniej rękami, co pobudza aromat). Następnie dosypujemy lód kruszony na wysokość ¾ dzbana – i mieszamy całość długą łyżką (np. drewnianą). Dodajemy maksymalnie lodu– może dosłownie lekko wystawać z dzbanka. Całość "topujemy" wodą gazowaną i dekorujemy.
  3. * Możemy też limonki ugnieść w moździerzu a później połączyć z syropem cukrowym, ale efekt będzie gorszy.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mojito-arbuzowe/