700 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam piątnicy)
nadzienie z ciasteczek
szklanka śmietany 18 %
200 g cukru (niepełna szklanka)
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli ekstraktu z wanilii
Ponadto potrzebujemy kilku pokruszonych ciasteczek na wierzch.
Przygotowanie
Na przynajmniej 30 minut przed przygotowaniem wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki -powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ja piekłam sernik w kąpieli wodnej, czyli do piekarnika na dolną blaszkę, włożyłam naczynie wypełnione wodą.
Dno formy do pieczenia (18 cm, choć 20 cm też będzie ok) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy malaksarem (choć wszystkie kreatywne metody dozwolone - wałek też się nada). Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Powinna być to konsystencja mokrego piasku. Wykładamy dno formy do pieczenia, ugniatamy, wyrównujemy i wsadzamy na 15 minut lodówki.
Jajka krotko miksujemy (im dłużej będziemy miksować tym bardziej napowietrzymy białko, co sprawi, że sernik najpierw urośnie a potem opadnie). Zaczynamy dodawać po łyżce twaróg i masę z ciasteczek. Następnie śmietanę, mąkę, ekstrakt i cukier. Pamiętajmy, że miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy do formy. Na wierzchu układamy pokruszone ciastka oreo.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez ok.. 100 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest ścięty. Po pieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy do schłodzenia. Następnie zostawiamy jeszcze na kilka godzin, najlepiej na noc w lodówce.
Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-oreo/