¾ szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze (można zastąpić dynią lub słonecznikiem)
3 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju roślinnego
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki pieprzu
sól oraz czarny pieprz
oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie
Kaszę gryczaną przygotowujemy wg instrukcji (ja gotuję 15 minut we wrzątku i odstawiam odcedzoną 15 minut pod przykryciem).
Pieczarki kroimy na większe kawałki a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek z cebulą i gdy będą szkliste dodajemy pieczarki. Smażymy około 8 minut na średnim, często mieszając. Dodajemy sos sojowy i przyprawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy pieczarki i blendujemy przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą, a następnie przekładamy masę pasztetową. Wyrównujemy wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę.
Wyjmujemy z blachy. Kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu. Jest smaczny z pieczywem, ogórkiem kiszonym czy żurawiną.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pasztet-pieczarkowy/