Trufle czekoladowe z awokado
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 16 trufli
Składniki
  • Składniki na 15 trufli:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 140 g dobrej czekolady 70 %
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2½ łyżki kakao
Przygotowanie
  1. Obieramy awokado, wydrążamy łyżką miąższ i miksujemy blenderem na gładką masę. Możemy też rozgnieść awokado widelcem.
  2. Czekoladę kruszymy, wkładamy do małej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli miseczkę zamieszczamy na małym garnku z wodą i podgrzewamy). Możemy też rozpuścić czekoladę bezpośrednio w rondelku, ale musimy wtedy ją podgrzewać na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Kiedy czekolada się rozpuści, należy dodać awokado, sól, brązowy cukier, 1,3 łyżki kakao i wanilię. Wymieszać, aż do dokładnego połączenia składników.
  3. Włożyć masę do lodówki na 40 minut do ostygnięcia.
  4. Za pomocą łyżki do lodów lub łyżeczki wyjmować masę na trufle i formować w rękach kulki o średnicy mniej więcej 1,5 cm. Rolować w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/trufle-czekoladowe-z-awokado/