Obieramy awokado, wydrążamy łyżką miąższ i miksujemy blenderem na gładką masę. Możemy też rozgnieść awokado widelcem.
Czekoladę kruszymy, wkładamy do małej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli miseczkę zamieszczamy na małym garnku z wodą i podgrzewamy). Możemy też rozpuścić czekoladę bezpośrednio w rondelku, ale musimy wtedy ją podgrzewać na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Kiedy czekolada się rozpuści, należy dodać awokado, sól, brązowy cukier, 1,3 łyżki kakao i wanilię. Wymieszać, aż do dokładnego połączenia składników.
Włożyć masę do lodówki na 40 minut do ostygnięcia.
Za pomocą łyżki do lodów lub łyżeczki wyjmować masę na trufle i formować w rękach kulki o średnicy mniej więcej 1,5 cm. Rolować w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/trufle-czekoladowe-z-awokado/