1 kg sera twarogowego mielonego trzykrotnie (użyłam sera w kubełku, chyba Piątnicy)
300 g cukru (1, 5 szklanki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka maku
5 jajek
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
torebka cukru z wanilią lub ziarna z laski wanilii (możemy ostatecznie użyć po prostu cukier waniliowy)
Lemond Curd
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 wyszorowanych cytryn
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki (może być nierówno)
Do miski wkładamy ser, cukier i mąkę. Miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym.
Dodajemy śmietankę i wanilię i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (możemy to zrobić szpatułką). Dodajemy na sam koniec mak i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, a potem w 120 stopniach przez 1 godzinę 40 minut. Góra może pozostać lekko luźna.
Pozostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.
W międzyczasie przyrządzamy lemon curd:
Cytryny szorujemy szczoteczką, wyparzamy, skórkę ścieramy. W niedużym garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Podgrzewamy delikatnie i dodajemy masło masło i sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do zagęstnienia.
Gdy sernik i lemon curd będą chłodne, smarujemy masą ciasto i dajemy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-makowy-z-lemon-curd/