Pomidory malinowe umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na opcję góra-dół. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od pomidorów, co ułatwi ich obieranie.
Bakłażan kroimy na krążki o grubości pół centymetra. Solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy oliwą.
W międzyczasie drobno siekamy czosnek, chili i cebulkę. Delikatnie szklimy na patelni na małym ogniu z 1 łyżką oliwy.
Wyjmujemy pomidory z piekarnika, obieramy ze skórki i dodajemy wraz z ziołami na patelnię z cebulką, czosnkiem i chili ustawioną na średnim ogniu. Razem dusimy przez 10 minut.
Układamy bakłażany w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym poziomo, ale tak, żeby na siebie krążki nachodziły. Przykrywamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.
W międzyczasie w dużym garnku z 1 łyżką soli gotujemy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
Podajemy makaron wraz z zapiekanymi pomidorami i bakłażanem oraz tartym parmezanem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-pieczonymi-pomidorami-i-baklazanami/