Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasiennie. Bardzo przydatna do wykonania tego zadania jest wykrawaczka do gniazd nasiennych, lecz możemy wykroić gniazda nożykiem.
Jabłka kroimy na talarki o grubości mniej więcej pół centymetra. Do miski przesiewamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dodajemy mleko, wodę i ocet i mieszamy trzepaczką do białek. Ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na niej kolejno obtoczone w cieście jabłka. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, mniej więcej po 2 minuty na stronę.
Zrobione placki układamy na ręcznikach papierowych, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jablka-w-szlafroczkach/