Jabłka w szlafroczkach
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 4 miękkie jabłka (np. Champion)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • olej roślinny
Przygotowanie
  1. Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasiennie. Bardzo przydatna do wykonania tego zadania jest wykrawaczka do gniazd nasiennych, lecz możemy wykroić gniazda nożykiem.
  2. Jabłka kroimy na talarki o grubości mniej więcej pół centymetra. Do miski przesiewamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dodajemy mleko, wodę i ocet i mieszamy trzepaczką do białek. Ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na niej kolejno obtoczone w cieście jabłka. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, mniej więcej po 2 minuty na stronę.
  4. Zrobione placki układamy na ręcznikach papierowych, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jablka-w-szlafroczkach/