Zupa dyniowa z curry
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Pół dyni hokkaido ok. 1kg
  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub pół piersi z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 8 liści kaffiru
  • kawałek imbiru wielkości 3 cm
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki Sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
  1. Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i siekamy w drobne plastry. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i dynię również (jeśli jest to dynia hokkaido nie musimy jej obierać, choć my to zrobiliśmy).
  2. Rozgrzewamy olej kokosowy w garnku. Szklimy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy kurczaka i pastę curry. Po podsmażeniu dodajemy pierwszą puszkę mleczka kokosowego, liście kaffiru, marchewkę. Po 10 minutach dodajemy paprykę, dynię, drugie mleczko, sos rybny i sos sojowy. Gotujemy przez minimum15 minut aż warzywa będą miękkie.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-dyniowa-z-curry-i-o-tym-jak-uprawiac-dynie/