Bogracz
 
 
Autor:
Ilość porcji: 10
Składniki
  • 700 g wołowiny bk (super jeśli będzie to polędwica wołowa, lecz możemy ją zastąpić inną częścią)
  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 kg pomidorów malinowych lub byczych serc
  • 4 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 różnokolorowych papryk
  • 8 pieczarek
  • 3 młode cukinie
  • 700 ml bulionu
  • 2 opakowania słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki suszonych płatków chili
  • Marynata do mięs:
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • łyżka kuminu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka kuminu (uprażonego na suchej patelni)
  • 8 łyżek pesto z suszonych pomidorów
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Mięsa przygotowujemy dzień wcześniej, będą smaczniejsze i delikatniejsze.
  2. Polędwicę nacieramy przyprawami – po łyżce słodkiej mielonej papryki, pieprzu i utłuczonego w moździerzu kuminu oraz posiekanym rozmarynem.
  3. Karczek lekko solimy, przyprawiamy 3 łyżkami papryki słodkiej, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy do lodówki na noc.
  4. Boczek dość grubo kroimy. Paprykę przepoławiamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię przekrajamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w spore kostki.
  5. Do kociołka wsypujemy saszetkę czerwonej papryki i lekko przypalamy, po czym dodajemy pokrojony boczek i smażymy do wytopienia się sporej ilości tłuszczu. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy aż do zeszklenia. Dodajemy wołowinę (od czasu do czasu mieszamy), po około 10 minutach karkówkę. Po kwadransie dosypujemy kumin . Następnie dodajemy pomidory, pesto, bulion i pozostałe warzywa oraz pieczarki. Dodajemy również przyprawy: pozostałą mieloną paprykę, ziele angielskie, płatki chili, liście laurowe, sól, pieprz. Całość powinna się dusić co najmniej przez 2-3 godziny. Danie mieszamy co jakiś czas.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/bogracz-czyli-danie-z-kotla/