700 g wołowiny bk (super jeśli będzie to polędwica wołowa, lecz możemy ją zastąpić inną częścią)
700 g karkówki wieprzowej
300 g wędzonego boczku
2 kg pomidorów malinowych lub byczych serc
4 średnie cebule
6 ząbków czosnku
5 różnokolorowych papryk
8 pieczarek
3 młode cukinie
700 ml bulionu
2 opakowania słodkiej mielonej papryki
2 łyżki suszonych płatków chili
Marynata do mięs:
gałązka świeżego rozmarynu
4 łyżki słodkiej mielonej papryki
łyżka kuminu
2 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka soli
1 ząbek czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka kuminu (uprażonego na suchej patelni)
8 łyżek pesto z suszonych pomidorów
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mięsa przygotowujemy dzień wcześniej, będą smaczniejsze i delikatniejsze.
Polędwicę nacieramy przyprawami – po łyżce słodkiej mielonej papryki, pieprzu i utłuczonego w moździerzu kuminu oraz posiekanym rozmarynem.
Karczek lekko solimy, przyprawiamy 3 łyżkami papryki słodkiej, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy do lodówki na noc.
Boczek dość grubo kroimy. Paprykę przepoławiamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię przekrajamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w spore kostki.
Do kociołka wsypujemy saszetkę czerwonej papryki i lekko przypalamy, po czym dodajemy pokrojony boczek i smażymy do wytopienia się sporej ilości tłuszczu. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy aż do zeszklenia. Dodajemy wołowinę (od czasu do czasu mieszamy), po około 10 minutach karkówkę. Po kwadransie dosypujemy kumin . Następnie dodajemy pomidory, pesto, bulion i pozostałe warzywa oraz pieczarki. Dodajemy również przyprawy: pozostałą mieloną paprykę, ziele angielskie, płatki chili, liście laurowe, sól, pieprz. Całość powinna się dusić co najmniej przez 2-3 godziny. Danie mieszamy co jakiś czas.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/bogracz-czyli-danie-z-kotla/