1 i ½ szklanki puree z dyni (potrzeba będzie ok 700 g dyni, najlepiej hokkaido, lepiej zrobić więcej i resztę użyć jako pesto lub dodatek do dań głównych)
140 g gorzkiej czekolady 70%
140 g masła (+ do smarowania blaszki)
140 g mąki
4 jajka
270 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
Przyrządzamy puree z dyni. Kroimy dynię na mniejsze kawałki (półksiężyce, bez gniazd nasiennych) i pieczemy na blaszce piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na papierze do pieczenia przez ok. 30 minut. Ma być miękka. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na puree, odmierzamy 1 i ½ szklanki.
W małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę. Stale mieszamy aby nie przypalić (można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Pod koniec dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i ściągamy z ognia do lekkiego ostudzenia.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na średnich obrotach przez mniej więcej 2 minuty aż masa będzie lekko puszysta. Dodajemy puree z dynii i rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (najlepiej przesiane), lekko mieszamy i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste.
Blaszkę smarujemy delikatnie masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wylewamy do blaszki masę i wygładzamy. Pieczemy przez ok. 25 minut ub do tzw. suchego patyczka (wbijamy wykałaczkę w środek i jeśli jest sucha, to ciasto jest gotowe). Gdy przyrządzałam ciasto z dyni hokkaido potrzebowałam dokładnie 25 minut. Ciasto, które robiłam ze zwykłą dynią było rzadsze i pieczenie zajęło 40 minut. Ciasto warto wyjąć do schłodzenia, choć w zależności od posiadanej blaszki może być to trudne zadanie. I nie jest konieczne.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/brownie-z-dynia/