Makaron z patisonami i kurkami w sosie śmietanowym
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 300 g patisonów
  • 200 g kurek
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 lampka wina białego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 400 g makaronu pappardelle (można zastąpić tagliatelle)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
  • Świeża natka pietruszki
  • Parmezan, pecorino lub grana padano
Przygotowanie
  1. Patisony kroimy na połówki (mniejsze zostawiamy w całości), boczek i cebulę w kostkę a czosnek w plastry lub przeciskamy przez praskę.
  2. Gotujemy w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Do wrzątku dodajemy makaron i gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  3. W międzyczasie na patelnię dajemy masło, jak się rozpuści dodajemy boczek. Po zrumienieniu się, dokładamy czosnek i cebulkę. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy po mniej więcej 2 minutach patisony i po kolejnych dwóch kurki. Chwilę razem dusimy i zalewamy winem. Jak wino się zredukuje (mniej więcej po trzech minutach), dodajemy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy.
  4. Wykładamy na talerze lub miseczki. Posypujemy świeżą pietruszką i wg uznania twardym serem typu pecorino, parmezan lub grana padano
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-patisonami-w-sosie-smietanowym/