Makaron z patisonami i kurkami w sosie śmietanowym
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
300 g patisonów
200 g kurek
200 g boczku surowego wędzonego
200 ml śmietanki 30%
1 lampka wina białego wytrawnego
3 ząbki czosnku
½ cebuli
400 g makaronu pappardelle (można zastąpić tagliatelle)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Świeża natka pietruszki
Parmezan, pecorino lub grana padano
Przygotowanie
Patisony kroimy na połówki (mniejsze zostawiamy w całości), boczek i cebulę w kostkę a czosnek w plastry lub przeciskamy przez praskę.
Gotujemy w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Do wrzątku dodajemy makaron i gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie na patelnię dajemy masło, jak się rozpuści dodajemy boczek. Po zrumienieniu się, dokładamy czosnek i cebulkę. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy po mniej więcej 2 minutach patisony i po kolejnych dwóch kurki. Chwilę razem dusimy i zalewamy winem. Jak wino się zredukuje (mniej więcej po trzech minutach), dodajemy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy.
Wykładamy na talerze lub miseczki. Posypujemy świeżą pietruszką i wg uznania twardym serem typu pecorino, parmezan lub grana padano
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-patisonami-w-sosie-smietanowym/