Sałatka z wątróbką
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 300 g wątróbki drobiowej (warto namoczyć ją dzień wcześniej w mleku)
  • ¼ główki sałaty lodowej
  • 2 garście roszponki
  • 2 garście rukoli
  • 1 awokado
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Sok z cytryny do skropienia awokado.
  • Olej rzepakowy lub masło do smażenia
  • Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (użyliśmy akacjowego)
  • 1 łyżeczka dżemu lub konfitury malinowej (można pominąć, choć daje fajny smak)
  • Sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie
  1. Gruszkę i awokado obieramy i kroimy w plastry. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę szatkujemy w piórka. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy cukier w maśle i dodajemy ocet balsamiczny z gruszką. Chwilę szklimy i odkładamy.
  2. Na dużą patelnię z rozgrzany olejem dajemy wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu przez 3 minuty, po chwili zmniejszamy ogień i pozostawiamy na mniej więcej 7 minut. Ściągamy wątróbkę z patelni i solimy. Na pozostawionym tłuszczu szklimy cebulę.
  3. W miseczce mieszamy składniki dressingu. Na talerzach układamy poszarpaną sałatę lodową, roszponkę i rukolę. Dodajemy karmelizowaną wątróbkę, cebulę, gruszkę i awokado. Posypujemy orzechami , rodzynkami i grzankami. Przed podaniem polewamy dressingiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/wysmienita-salatka-z-watrobka/