Pieczonki. Danie z kotła
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Pieczonki na kociołek 7-litrowy
Autor:
Ilość porcji: 10
Składniki
  • 700 g parzonego wędzonego boczku ze skórą
  • 700 g kiełbasy
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 główka białej kapusty
  • 5 średnich cebul
  • 8 marchewek
  • 4 buraki
  • 1 główka czosnku
  • dużo ziół, najlepiej świeżych (oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn)
  • sól, pieprz wg uznania
  • smalec do posmarowania kociołka
Przygotowanie
  1. Jak na potrawę z kociołka przystało, najlepiej sprawdzą się miary na oko. Nam udało się zapisać dokładnie składniki i tak oto podana propozycja jest idealna na kociołek 7-litrowy.
  2. Ziemniaki, buraki, marchewkę, czosnek i cebulę obieramy. Ziemniaki i buraki kroimy w dość duże kawałki, marchewkę, czosnek i kiełbasę w plasterki, z boczku odkrawamy skórę, a resztę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Kapustę szatkujemy, zostawiając kilka liści.
  3. Kociołek smarujemy smalcem. Dno wykładamy skórką z boczku, a na nią dajemy liście kapusty. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki, buraki, marchewkę, boczek, cebulę, czosnek, kiełbasę, siekaną kapustę. Warstwy oprószamy według własnego smaku solą, pieprzem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Całość przykrywamy kapustą i nakładamy pokrywkę. Kociołek ustawiamy na palenisku z dużą ilością żaru. Pieczemy przez mniej wiecej 2 godziny.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pieczonki-czyli-danie-z-kotla/