dużo ziół, najlepiej świeżych (oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn)
sól, pieprz wg uznania
smalec do posmarowania kociołka
Przygotowanie
Jak na potrawę z kociołka przystało, najlepiej sprawdzą się miary na oko. Nam udało się zapisać dokładnie składniki i tak oto podana propozycja jest idealna na kociołek 7-litrowy.
Ziemniaki, buraki, marchewkę, czosnek i cebulę obieramy. Ziemniaki i buraki kroimy w dość duże kawałki, marchewkę, czosnek i kiełbasę w plasterki, z boczku odkrawamy skórę, a resztę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Kapustę szatkujemy, zostawiając kilka liści.
Kociołek smarujemy smalcem. Dno wykładamy skórką z boczku, a na nią dajemy liście kapusty. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki, buraki, marchewkę, boczek, cebulę, czosnek, kiełbasę, siekaną kapustę. Warstwy oprószamy według własnego smaku solą, pieprzem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Całość przykrywamy kapustą i nakładamy pokrywkę. Kociołek ustawiamy na palenisku z dużą ilością żaru. Pieczemy przez mniej wiecej 2 godziny.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pieczonki-czyli-danie-z-kotla/