Czas przygotowania: 10 min + 48 godzin peklowania w lodówce
Autor:
Ilość porcji: 12
Składniki
  • 700 g filetu z łososia (ze skórą, bez ości)
  • 150 g soli kamiennej
  • 50 g cukru
  • sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 1 duży surowy burak
  • koperek
  • ½ łyżeczki utartych nasion pieprzu
Przygotowanie
  1. Łososia myjemy. Sól mieszamy z cukrem. Buraka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Koperek siekamy.
  2. Pojemnik lub półmisek o wielkości niewiele większej od płatu łososia wykładamy folią spożywczą, zostawiając jej nadwyżkę, którą później będzie można zawinąć łososia. Na folię wysypujemy równomiernie połowę przygotowanej wcześniej mieszanki i na niej umieszczamy rybę. Nacieramy sokiem oraz skórką z cytryny, posypujemy kolejno: pieprzem, koperkiem i startymi burakami. Całość przykrywamy pozostałą solą z cukrem.
  3. Owijamy szczelnie folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odlewamy wodę i chłodzimy kolejne 24 godziny.
  4. Pokrojonego w cienkie plastry gravlaxa podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gravlax-w-burakach/