Czas przygotowania: 2 h 30 min
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • kurczak o wadze 1,5-2 kg
  • 1 piwo w butelce
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • Skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
  • 2 obrane, pokrojone w słupki marchewki
  • 10-15 małych ziemniaków
  • Oliwa
  • Tymianek
  • 150 g masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
Przygotowanie
  1. Gotujemy ziemniaki przez 10-15 minut tak, żeby były lekko miękkie (będziemy je jeszcze piec).
  2. Robimy suchą zaprawę: mieszamy sól, pieprz, paprykę. Obtaczamy w niej umytego kurczaka, którego umieszczamy w brytfance i odstawiamy do lodówki. Luzujemy skórę na piersiach, delikatnie ją unosząc i umieszczamy tam masło oraz tymianek (trochę masła pozostawiamy do natłuszczenia). Skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej mieszamy z przeciśniętymi przez przez praskę ząbkami czosnku. Nacieramy mieszanką kurczaka i nabijamy go na butelkę. Umieszczamy kurczaka na blasze, którą umiejscawiamy na najniższej półce w piekarniku.
  3. Do natłuszczonej masłem blachy wkładamy marchewki, cebulę oraz ziemniaki. Możemy delikatnie podlać je oliwą, choć nie jest to koniecznie, bo część masła z kurczaka spłynie na blachę tworząc sos.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 -2 godziny (w zależności od wagi kurczaka(, co 10-15 minut podlewając kurczaka sosem.
  5. Kroimy kurczaka na części i serwujemy z marchewkami oraz ziemniakami. Możemy również podać obok mieszankę sałat z ulubionym sosem Vinegrat.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kurczak-pieczony-na-butelce/