Czerwone curry z wołowiną.
 
 
Czas przygotowania: 30 minut
Autor:
Ilość porcji: 3
Składniki
  • Składniki:
  • 150 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 liście kaffiru
  • po łyżce: czerwonej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i cukru trzcinowego
  • garść prażonych migdałów
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego do smażenia
  • do podania: limonka, kilka pomidorów koktajlowych, świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Do rondelka z lekko rozgrzanym olejem sezamowym lub kokosowym wrzucamy obrany, posiekany czosnek oraz szalotkę. Gdy będą szkliste, dodajemy pokrojoną w wąskie paski polędwicę wołową lub rosbef oraz pastę curry. Gdy ta ostatnia się rozpuści, wlewamy połowę mleczka kokosowego i razem dusimy przez 5 minut. W międzyczasie kroimy w słupki marchewkę a paprykę w paski. Dodajemy warzywa, razem gotujemy 5 minut i dolewamy pozostałe mleczko kokosowe, liście kaffiru, sos sojowy,rybny i cukier trzcinowy. Razem gotujemy przez kolejne 5 minut i ściągamy z ognia. Curry podajemy w miseczkach, skropione sokiem z limonki, doprawione kolendrą i z dodatkiem pomidorów koktajlowych i prażonych migdałów.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/czerwone-curry-z-wolowina-z-cyklu-3-kolory-curry/