po łyżce: czerwonej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i cukru trzcinowego
garść prażonych migdałów
2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego do smażenia
do podania: limonka, kilka pomidorów koktajlowych, świeża kolendra
Przygotowanie
Do rondelka z lekko rozgrzanym olejem sezamowym lub kokosowym wrzucamy obrany, posiekany czosnek oraz szalotkę. Gdy będą szkliste, dodajemy pokrojoną w wąskie paski polędwicę wołową lub rosbef oraz pastę curry. Gdy ta ostatnia się rozpuści, wlewamy połowę mleczka kokosowego i razem dusimy przez 5 minut. W międzyczasie kroimy w słupki marchewkę a paprykę w paski. Dodajemy warzywa, razem gotujemy 5 minut i dolewamy pozostałe mleczko kokosowe, liście kaffiru, sos sojowy,rybny i cukier trzcinowy. Razem gotujemy przez kolejne 5 minut i ściągamy z ognia. Curry podajemy w miseczkach, skropione sokiem z limonki, doprawione kolendrą i z dodatkiem pomidorów koktajlowych i prażonych migdałów.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/czerwone-curry-z-wolowina-z-cyklu-3-kolory-curry/