Zielone curry z kurczakiem i cukinią. Z cyklu 3 kolory curry
Czas przygotowania: 30 minut
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 3
Składniki
150 g piersi z kurczaka lub indyka
½ zielonej papryki
2 garście groszku cukrowego
1 marchewka
1 cukinia
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
Po łyżce: zielonej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i cukru trzcinowego
2 liście kaffiru
garść pędów bambusa
2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego do smażenia
do podania: limonka, świeża kolendra
Przygotowanie
Siekamy czosnek i szalotkę. Kurczaka, paprykę i marchewkę kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy lub kokosowy i wrzucamy szalotkę z czosnkiem. Razem smażymy przez 3 minuty, aż będą szkliste. Dodajemy kurczaka oraz łyżkę zielonej pastę curry. Po jej rozpuszczeniu wlewamy do garnka połowę mleczka kokosowego. Po 3 minutach wrzucamy paprykę i marchewkę. Gotujemy przez kolejne 5 minut i wlewamy pozostałe mleczko kokosowe i dokładamy liście kaffiru, pędy bambusa, sos sojowy, rybny oraz cukier trzcinowy. Razem gotujemy przez kolejne 5 minut i ściągamy z ognia. Przed podaniem skrapiamy limonką i posypujemy świeżą kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zielone-curry-z-kurczakiem-i-cukinia-z-cyklu-3-kolory-curry/