Imbir możemy upiec w piekarniku ( 15 minut, 180 stopni)- dzięki temu będzie miał delikatniejszy smak. Jeśli nie mamy czasu usmażmy go razem z czosnkiem na patelni (wówczas należy go wcześniej posiekać). Do rondla na średnim ogniu dajemy masło oraz czosnek i opcjonalnie imbir. Od czasu do czasu mieszamy i jak po dwóch minutach będą szkliste, zalewamy bulionem i dodajemy groszek i doprawiamy curry, cynamonem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 minut, tylko do momentu, aż groszek będzie miękki, wówczas nie straci koloru. Miksujemy na gładką maskę.
Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi migdałami, świeżą kolendrą lub pietruszką. Zamiast śmietany możemy użyć mleczka kokosowego, które nada zupie bardziej egzotyczną i słodką nutę.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-zielonego-groszku-czyli-groszkowka/