10 małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół
chlebek naan albo pita
1 mała marchewka, obrana, pokrojona w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w wąskie paski
1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki lub za pomocą obieraczki do warzyw w paski
2 garście świeżych, umytych i wysuszonych liści szpinaku
DIP:
garść świeżej kolendry (zostawiamy kilka listków do dekoracji)
4 łyżki jogurtu
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki chutney mango
1 łyżeczka kurkumy
1 mała papryczka chili
garść prażonych migdałów
łyżka ziaren kolendry i kuminu
sól, pieprz
Przygotowanie
Dwie pojedyncze piersi z kurczaka myjemy i suszymy.
Na suchej patelni prażymy łyżkę ziaren kolendry i kuminu, ucieramy w moździerzu i posypujemy kurczaka z dwóch stron . Następnie przyprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron i obtaczamy w sosie Tikka Masala. Tak zamarynowane piersi owinięte folia należy roztłuc tłuczkiem.
Przygotowujemy soczewicę. Jeśli mamy w puszce- wysypujemy z puszki i płuczemy na sitku lub gotujemy suchą przez 20 minut
Na rozgrzana patelnię wrzucamy łyżeczkę ziaren gorczycy i kminu. Następnie w mikserze miksujemy trzy duże szczypiorku na gładka masę i wlewamy do ziaren na patelni, chwilę gotujemy a następnie dodajemy soczewicę, pokrojonego pomidora, łyżkę octu winnego. Gotujemy razem przez 5-8 min. Odstawiamy, aż ostygnie.
Przygotowujemy dip: 4 łyżki jogurtu, łyżeczka ziaren kolendry, polowa pęczka świeżej kolendry, sok z jednej cytryny, łyżeczkę kurkumy, dwie łyżki chutney mango i jedna papryczka chili i garść prażonych migdałów. Miksujemy na gładką masę.
Na patelni grillowej smażymy kurczaka przez 3-4 min z każdej strony. Na tej samej patelni smażymy połówki pieczarek, aby były rumiane. W piekarniku pieczemy chlebek nam lub chlebek pita. Sałatkę podajemy na dużym półmisku, dużej desce lub w głębokich talerzach. Na początek dajemy liście szpinaku, posypujemy paskami ogórka zielonego i marchewki. Na to kładziemy kurczaka pokrojonego w paski. Polewamy obficie sosem z soczewicą, posypujemy pokrojonym chlebkiem, fetą. Na koniec, bezpośrednio przed podaniem polać dipem i posypać listkami kolendry i posiekaną papryczka chilli.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-kurczakiem-tikka-masala/