Gnocchi szpinakowe
 
 
Czas przygotowania:45 minut
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Ciasto na gnocchi:
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego Hortex (lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g ricotty
  • 70 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 jajka
  • 75 g mąki + do podsypania (ok. pół szklanki)
  • 50 g bułki tartej (1/5 szklanki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała gałka muszkatołowa, starta
  • Sól, pieprz
  • Sos maślany:
  • 4 łyżki masła
  • Kilka listków szałwii
  • 6-8 pomidorów suszonych, posiekanych
  • Garść orzechów włoskich lub piniowych, posiekanych i uprażonych
  • Parmezan lub grana padano do posypania
Przygotowanie
  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Świeży myjemy i suszymy. Na patelni umieszczonej na średnim ogniu szklimy na maśle czosnek, po dwóch minutach dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i smażymy razem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Konsystencja szpinaku nie może być wodnista. Przekładamy szpinak do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do schłodzonego szpinaku dodajemy ricottę, starty parmezan lub grana padano, bułkę tartą, mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Toczymy gnocchi na długość 2 centymetrów, podsypując ręce mąką i umieszczamy na desce również oprószonej mąką. Ręce płuczemy, jeśli ciasto zacznie nam się przyklejać. Do przygotowanego w garnku, osolonego wrzątku wrzucamy po kilka sztuk gnocchi. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć i gnocchi wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos maślany. Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem szałwii, po chwili dorzucamy suszone pomidory. Gnocchi podajemy z sosem maślanym, posypane uprażonymi orzechami i tartym parmezanem lub grana padano.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gnocchi-verdi/