450 g szpinaku rozdrobnionego Hortex (lub świeżego)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
250 g ricotty
70 g tartego parmezanu lub grana padano
2 jajka
75 g mąki + do podsypania (ok. pół szklanki)
50 g bułki tartej (1/5 szklanki)
2 łyżki masła
1 mała gałka muszkatołowa, starta
Sól, pieprz
Sos maślany:
4 łyżki masła
Kilka listków szałwii
6-8 pomidorów suszonych, posiekanych
Garść orzechów włoskich lub piniowych, posiekanych i uprażonych
Parmezan lub grana padano do posypania
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Świeży myjemy i suszymy. Na patelni umieszczonej na średnim ogniu szklimy na maśle czosnek, po dwóch minutach dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i smażymy razem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Konsystencja szpinaku nie może być wodnista. Przekładamy szpinak do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Do schłodzonego szpinaku dodajemy ricottę, starty parmezan lub grana padano, bułkę tartą, mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Toczymy gnocchi na długość 2 centymetrów, podsypując ręce mąką i umieszczamy na desce również oprószonej mąką. Ręce płuczemy, jeśli ciasto zacznie nam się przyklejać. Do przygotowanego w garnku, osolonego wrzątku wrzucamy po kilka sztuk gnocchi. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć i gnocchi wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
W międzyczasie przygotowujemy sos maślany. Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem szałwii, po chwili dorzucamy suszone pomidory. Gnocchi podajemy z sosem maślanym, posypane uprażonymi orzechami i tartym parmezanem lub grana padano.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gnocchi-verdi/