4 duże buraki, starte na grubej tarce lub 450 g mrożonych buraczków puree Hortex
100 g fety lub kremowego serka koziego
1 cebula
3 ząbki czosnku
8 łyżek octu balsamicznego
2 jajka
100 g śmietany 30 %
garść świeżego tymianku
garść świeżego szpinaku
1 łyżeczka oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Masło drobno siekamy i łączymy z mąką w misce. Rozcieramy rękoma ciasto, aby powstały wiórki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy, dolewając stopniowo wodę. Formujemy kulkę, zawijamy w folę i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Dużą patelnię umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę, czosnek i cebulę. Smażymy przez 3 minuty, aż będą szkliste. Dodajemy mrożone buraki lub starte na grubej tarce świeże buraki i smażymy przez 3 minuty. Dolewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy połową tymianku, solą i pieprzem. Pozostawiamy na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie miała zwartą strukturę. Od czasu do czasu mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na tortownicy podsypaną mąką. Nawijamy je na wałek i przenosimy na formę do tarty o średnicy 28 cm. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie. Nakłuwamy widelcem i odkładamy na 10 minut do lodówki. Ubijamy lekko jajka, łączymy ze śmietanką i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Obciążamy ciasto grochem, ryżem lub fasolą na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut z obciążeniem a potem przez 10 minut bez obciążania aż brzegi będą lekko złote.
Wykładamy na ciasto masę z buraków, wlewamy śmietankę z jajkiem, dodajemy kozi ser. Posypujemy tymiankiem (pozostawiając trochę do dekoracji). Pieczemy w 160 stopniach przez 12-15 minut. Przed podaniem chwilę studzimy i podajemy ze świeżym tymiankiem i szpinakiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tarta-z-burakami-i-feta/