skórka otarta z pomarańczy (pomarańcze zawsze dokładnie sparzamy)
1 duże jajko
30 g kakao
Opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto wyszłoby zbyt suche, żeby je zagnieść
Na nadzienie
100 ml pełnego mleka
280 ml śmietany kremówki
30 g cukru pudru
175 g gorzkiej czekolady
1 jajko
Przygotowanie
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy szybko kulkę (jak już ciasto będzie kulą, to nie gnieciemy dłużej, bo ciasto kruche tego nie lubi i staje się gumowate;), owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i na pół godziny umieszczamy w zamrażalniku. Formę wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia a na nim umieszczamy ziarna fasoli, grochu lub ryżu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15 minut. Ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 170C
Do rondla wlewamy mleko, śmietankę i wsypujemy cukier. Powoli doprowadamy do wrzenia często mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy na podpieczony spód i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu masa będzie nadal luźna, ale stwardnieje jak wystygnie.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tarta-czekoladowa-ze-skorka-pomaranczy/