600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy)
3 duże pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
1 cebula
4 limonki
1 papryczka chili
1 łyżka oliwy
Dodatki:
awokado
świeża kolendra
2 tortille pszenne
1 limonka
Przygotowanie
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy a czosnek wycisamy przez praskę. Papryczki drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczki. Chwilę smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą. Dosypujemy pomidory. Po 5 minutach dolewamy bulion i wyciskamy sok z 4 limonek. Doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie kroimy w paski awokado a pozostałą limonkę w plasterki. Tortille podsmażamy na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony lub opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150 °C przez 5 minut. Kroimy w paseczki.
Na dno miseczek dajemy mięso z kurczaka, zalewamy zupą, dodajemy awokado, plasterki sparzonej limonki i tortille. Posypujemy obficie kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-limonkowa/