Zupa limonkowa
 
 
Czas przygotowania: 1 godzina
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Składniki:
  • 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy)
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 limonki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy
  • Dodatki:
  • awokado
  • świeża kolendra
  • 2 tortille pszenne
  • 1 limonka
Przygotowanie
  1. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy a czosnek wycisamy przez praskę. Papryczki drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczki. Chwilę smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą. Dosypujemy pomidory. Po 5 minutach dolewamy bulion i wyciskamy sok z 4 limonek. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. W międzyczasie kroimy w paski awokado a pozostałą limonkę w plasterki. Tortille podsmażamy na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony lub opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150 °C przez 5 minut. Kroimy w paseczki.
  3. Na dno miseczek dajemy mięso z kurczaka, zalewamy zupą, dodajemy awokado, plasterki sparzonej limonki i tortille. Posypujemy obficie kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-limonkowa/