Sernik kajmakowy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Ciasto jest idealne na formę 24 cm.
Autor:
Składniki
  • Spód:
  • 100 g masła
  • 100 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • olej do posmarowania formy
  • Masa serowa:
  • 600 g mielonego twarogu
  • 250 kajmaku (czyli masy karmelowej), gotowego lub z przepisu powyżej
  • 3 jajka
  • 15 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
  1. Spód i boki tortownicy smarujemy olejem.
  2. Masło roztapiamy w rondelku, ostudzamy. Blenderem kruszymy ciasteczka i orzechy. Łączymy je wraz z masłem- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  3. Przyrządzamy masę serową. Twaróg miksujemy wraz z masą karmelową. Wbijamy kolejno jajka, nieustannie ucierając mikserem, ale tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby masa była gładka.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Ciasto pieczemy przez 50 minut. Upieczone, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby wystygło. Smarujemy masą kajmakową i wstawiamy na noc do lodówki.
  5. Ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, posypujemy orzechami, migdałami lub płatkami kokosa.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-kajmakowy/