2 łyżeczki ziaren kolendry (uprażonych i zmielonych)
6 liści kaffiru
3 ziarna kardamonu
kawałek imbiru (2 x 2 cm, posiekany)
pół łyżeczki przyprawy chili
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kurkumy
2 ananasy
2 bataty
puszka mleczka kokosowego
Łyżka oleju kokosowego
Placki:
2 marchewki, obrane i starte na grubych oczkach
pęczek dymki, pokrojony na ok. 2 cm kawałki
1 papryczka chili, drobno posiekana
2 czerwone cebule, obrane pokrojone w piórka
imbir drobno posiekany (kawałek 2-3 cm)
pęczek kolendry, pokrojony na 4 części
2 łyżeczki ziaren gorczycy
80 g mąki z ciecierzycy
80 g mąki pszennej
2 łyżki startego kminu
pół łyżeczki chili
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli
250 ml wody
olej roślinny do smażenia
Dip:
1 papryczka chili
1 czerwona cebula
łyżka gorczycy
3 pomidory
imbir 2 x 2 cm
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
sok z jednej limonki
sól
Przygotowanie
Curry: Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Ananasy również: po obraniu przekrajamy wzdłuż, wycinamy środek a resztę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy ziarna gorczycy. Po chwili zaczną strzelać, dodajemy wówczas liście kaffiru, zmielony kumin i kolendrę. Następnie posiekany imbir, smażymy 2-3 minuty, dorzucamy chili i kurkumę, a po upływie dwóch kolejnych ananasa z batatami. Zalewamy mleczko kokosowe i dusimy aż bataty zmiękną.
Placki: Marchewki, dymki, cebule, imbir, kolendrę i gorczycę wymieszać w misce. W drugiej połączyć składniki na ciasto: mąkę z ciecierzycy i pszenną, kumin, chili, kurkumę, sól i wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Połączyć wszystkie składniki. Formować w placki o średnicy 4 cm i grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem po 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Dip:Podprażamy ziarna gorczycy na patelni. Dodajemy łyżkę oleju. Po chwili ziarna zaczną strzelać, ściągamy wówczas patelnię z gazu. Gorczycę wraz z olejemy przelewamy do misy miksera, umieszczamy tam pozostałe składniki. Miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy sokiem z limonki i solą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ananasowe-curry-z-warzywnymi-plackami/