Ananasowe curry z warzywnymi plackami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Curry ananasowe:
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 łyżki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu)
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (uprażonych i zmielonych)
  • 6 liści kaffiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • kawałek imbiru (2 x 2 cm, posiekany)
  • pół łyżeczki przyprawy chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ananasy
  • 2 bataty
  • puszka mleczka kokosowego
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Placki:
  • 2 marchewki, obrane i starte na grubych oczkach
  • pęczek dymki, pokrojony na ok. 2 cm kawałki
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 czerwone cebule, obrane pokrojone w piórka
  • imbir drobno posiekany (kawałek 2-3 cm)
  • pęczek kolendry, pokrojony na 4 części
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 80 g mąki z ciecierzycy
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki startego kminu
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • olej roślinny do smażenia
  • Dip:
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka gorczycy
  • 3 pomidory
  • imbir 2 x 2 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sok z jednej limonki
  • sól
Przygotowanie
  1. Curry: Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Ananasy również: po obraniu przekrajamy wzdłuż, wycinamy środek a resztę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy ziarna gorczycy. Po chwili zaczną strzelać, dodajemy wówczas liście kaffiru, zmielony kumin i kolendrę. Następnie posiekany imbir, smażymy 2-3 minuty, dorzucamy chili i kurkumę, a po upływie dwóch kolejnych ananasa z batatami. Zalewamy mleczko kokosowe i dusimy aż bataty zmiękną.
  2. Placki: Marchewki, dymki, cebule, imbir, kolendrę i gorczycę wymieszać w misce. W drugiej połączyć składniki na ciasto: mąkę z ciecierzycy i pszenną, kumin, chili, kurkumę, sól i wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Połączyć wszystkie składniki. Formować w placki o średnicy 4 cm i grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem po 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
  3. Dip:Podprażamy ziarna gorczycy na patelni. Dodajemy łyżkę oleju. Po chwili ziarna zaczną strzelać, ściągamy wówczas patelnię z gazu. Gorczycę wraz z olejemy przelewamy do misy miksera, umieszczamy tam pozostałe składniki. Miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy sokiem z limonki i solą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ananasowe-curry-z-warzywnymi-plackami/