ok. 150 g tofu, pokrojone w dość dużą kostkę (2 cm)
imbir (kostka 2cm x 2cm), obrany, drobno posiekany
3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
1 papryczka chili
3 pomidory (pokrojone w kostkę i z usuniętymi skórkami)
2 łyżki sosu rybnego (można pominąć lub zastąpić sojowym)
2 łyżki sosu sojowego
2 garście groszku cukrowego
2 garście kiełków groszku (opcjonalnie)
sok z połowy limonki
świeża kolendra (zawsze wskazana)
Do podania: ryż basmati lub jaśminowy skropiony sosem sojowym
Przygotowanie
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( jeśli jest to ryż jaśminowy to gotujemy bez soli).
W rondelku na głębokim oleju smażymy tofu aż będzie rumiane.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy imbir, czosnek i chili. Smażymy na dość dużym ogniu i mniej więcej po minucie dodajemy pokrojone pomidory, sos rybny, sos sojowy, pieprz i sól. Całość dusimy przez około 5-7 minut. Na koniec dorzucamy groszek i kiełki i mieszamy.
Podajemy z ryżem skropionym sosem sojowym i sokiem z limonki
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/chrupiace-tofu-w-tajskim-sosie-pomidorowym/