250 g cukru (idealny będzie drobny, ale ze zwykłym też się uda)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
125 g mascarpone ( z lodówki)
125 ml śmietanki 30 lub 36 %n (koniecznie schłodzonej)
5 kiwi
1 duża garść mięty ( u mnie połowa sklepowego krzaczka)
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okręg o średnicy 20 cm i wykładamy nim blachę.
Żółtka oddzielamy od białek (uwaga do białek nie może dostać się żółtko). Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy na pianę (mniej więcej przez 3 minuty zwiększając obroty do maksymalnych). Zaczynamy dodawać po łyżce cukier, co mniej więcej 45 sekund, żeby każda się dokładnie rozpuściła. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, żeby beza się ustabilizowała.
Wykładamy bezę na namalowany wcześniej okrąg i za pomocą szpatułki formułujemy taki jakby krater. Boki zaciągamy delikatnie do góry, w środku pozostawiamy niewielkie wgłębienie- będzie idealnie na mascarpone i owoce.
Pieczemy przez 30 minut w 130 stopniach a potem przez godzinę w 100 stopniach. PO tym czasie bezy nie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy drzwiczki uchylone i pozostawiamy na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Miksujemy śmietankę i jak będzie sztywna, dodajemy mascarpone. Dalej chwilę miksujemy , do połączenia składników.
Blenderem miksujemy 2 kiwi wraz miętą i łyżeczka miodu. Pozostałe 3 kiwi kroimy na drobne kawałki.
Wnętrze Pavlovej wykładamy masą z kremówki, zalewamy polewą (możemy trochę jej zostawić do polewania deseru bezpośrednio na talerzykach) i układamy owoce. Najlepiej zrobić to niedługo przed serwowaniem (to 5 minut pracy).
I serwujemy!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pavlova-z-mietowa-polewa-kiwi/