2 duże ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
50-70 g łososia wędzonego na gorąco
garść szpinaku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy al dente w gorącym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Do dość szerokiego rondelka wlewamy wodę na wysokość 10 cm i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień (po przygotowaniu sosu do wrzątku wrzucimy jajka)
Na dużej patelni smażymy posiekany czosnek na 3 łyżkach oleju rzepakowego lub oliwy. Jak będzie lekko szklisty dodajemy szpinak, łososia pokrojonego na kawałki i opcjonalnie śmietankę. Mieszamy na patelni przez 2 minuty, dodajemy makaron, pieprzymy, solimy i dodajemy sok z połówki cytryny. Przykrywamy pokrywką lub pozostawiamy na bardzo małym ogniu i zabieramy się za jajka.
Każde jajko wrzucamy do osobnej miseczki i wlewamy je osobno do wrzątku (woda nie może bulgotać, na indukcji będzie to powiedzmy poziom 5). Przed wlaniem warto jest zrobić w wodzie lekki wir. Gotujemy przez 3 minuty, w międzyczasie zagarniając delikatnie białko na żółtko za pomocą łyżki. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Makaron wykładamy na talerze i na każdy dodajemy jajko. Solimy i pieprzymy i dodajemy opcjonalnie ulubione świeże zioła jak na przykład pietruszka.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/czarny-makaron-z-lososiem-i-jajkiem-w-koszulce/