Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 100 g czarnego makaranu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany 30 % (można pominąć)
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
  • 50-70 g łososia wędzonego na gorąco
  • garść szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Makaron przygotowujemy al dente w gorącym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Do dość szerokiego rondelka wlewamy wodę na wysokość 10 cm i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień (po przygotowaniu sosu do wrzątku wrzucimy jajka)
  2. Na dużej patelni smażymy posiekany czosnek na 3 łyżkach oleju rzepakowego lub oliwy. Jak będzie lekko szklisty dodajemy szpinak, łososia pokrojonego na kawałki i opcjonalnie śmietankę. Mieszamy na patelni przez 2 minuty, dodajemy makaron, pieprzymy, solimy i dodajemy sok z połówki cytryny. Przykrywamy pokrywką lub pozostawiamy na bardzo małym ogniu i zabieramy się za jajka.
  3. Każde jajko wrzucamy do osobnej miseczki i wlewamy je osobno do wrzątku (woda nie może bulgotać, na indukcji będzie to powiedzmy poziom 5). Przed wlaniem warto jest zrobić w wodzie lekki wir. Gotujemy przez 3 minuty, w międzyczasie zagarniając delikatnie białko na żółtko za pomocą łyżki. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Makaron wykładamy na talerze i na każdy dodajemy jajko. Solimy i pieprzymy i dodajemy opcjonalnie ulubione świeże zioła jak na przykład pietruszka.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/czarny-makaron-z-lososiem-i-jajkiem-w-koszulce/